Blog Dagmar B. – O „našem“ Komunitním centru

S koncem roku 2018, tady máme ještě jedno malé ohlédnutí za tím, jaké bylo “naše” Komunitní centrum.

Text jsme obdrželi krátce po zveřejnění informace, že Centrum bude muset být ke konci roku uzavřeno z důvodu ukončení jeho financování.

 

Centrum se odlišuje od ostatních “zařízení”

Takže – před odchodem do důchodu jsem neměla obavy z nudy. Moje představa byla věnovat se koníčkům, vnukům a některým aktivitám, které nabízejí centra pro důchodce v okolí. S předstihem jsem si i vybrala, co by mě bavilo. Pak, měsíc před mým nástupem do důchodu se otevřelo přímo naproti mému domu (!!!) Komunitní centrum Právě teď a vypadalo jinak, než ta, která jsem si obhlédla předtím.

A byla tady možnost všechno, na co jsem se chystala, skvěle propojit. Krásné prostředí byla jen třešnička na dortu. ALE – pružnost aktivit a jejich složení – od kursů všeho druhu, přednášek, poradenství po možnost přijít a “pobejt” jen tak, spousta zábavy, vyjímečné akce. A všechno pružné, podle zájmu klientů. Neuvěřitelně milí lidé, kteří Centrum vedou, i ti, co jsem poznala jako lektory, nebo přednášející. I to, že se člověk může i sám zapojit, ne jenom absolvovat to, co Právě teď nabízí. A spousta z nás, kteří do Centra chodí, to s radostí udělala.

Sjíždějí se sem lidé z celé Prahy a okolí a prakticky od všech jsem slyšela, že už zkušenosti s jinými centry mají, ale toto je jednoznačně nejlepší. Výborná dostupnost, která je důležitá pro ty méně pohyblivé, možnost dělat věci venku v krásném prostředí před Centrem, které je ale zároveň chráněné před pohledy zvenku (petangue, mollky, opékání buřtíků), blízko je Ďáblický les a Čimický háj pro vycházky s holemi, na které si já bohužel netroufnu, ale které si ostatní nemůžou vynachválit.

 

Možnost přijít s vnoučaty…

Všude se teď propaguje sbližování starší a mladé generace, ale jenom tady jsem to viděla v praxi a nenásilně. Musím říct, že vidět svého pětiletého vnuka jak cvičí vedle paní, které je 97roků byl pro mě krásný zážitek. Stejně jako když o rok později sledoval pár “dědečků”, kteří hráli stolní tenis. Fascinovalo ho to natolik, že se po chvíli osmělil a začal jim sbírat a podávat spadlý míček a na vrcholu blaha byl, když si s ním, který to vůbec neuměl, jeden pak taky “zahrál”. Byl tam pak na ping pong na vlastní žádost ještě několikrát a jsem přesvědčená, že takové přirozené situace, kdy se setkávají dvě generace jsou přínosnější, než letáky na toto téma, nebo cílená setkání.

V každém případě jak já, tak všichni ostatní, co Centrum navštěvují, si jej nemůžeme vynachválit.

Já můžu srovnávat hlavně teoreticky, ale ti, co už navštěvovali i jiná centra srovnávají i z praxe – aktivity a jejich pestrost, přístup k nám klientům, lidé i umístění – to všechno je jednoznačně v Centru Právě teď nej a zaslouží si, aby aby to dostalo příležitost pokračovat..

 

Autorka Blogu paní Dagmar, je/bylaklientka Komunitního centra. Její předchozí příspěvky najdete zde.

 

Foto a text Právě teď: “modelky” našeho Dámského klubu před zahájením módní přehlídky v rámci Vánočního večírku Komunitního centra

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..